søndag 18. oktober 2009

Høstens frukter

1aa12aa 

Ikke visste jeg at kastanjetreet og fruktene på treet var så fine. Kanskje tuntreet som jeg drømmer om, skal være en hestekastanje. Treet kan bli 25 – 30 meter høyt og 200 til 400 år gammelt. Det hadde vært noe å ha i hagen.

4aa

I Norge er det for kaldt for de mer sydlige kastanjetrærne, men et hestekastanjetre hadde jo vært et fint alternativ. Men nøttene inni fruktene er giftige og ikke en delikatesse som de fra varmere land. Selv om nøttene er giftige har de blitt malt til mel og brukt som dyre- og menneskeføde i nødsår.

3aa

Nå har jeg kastanjenøtter i en skål til pynt, kanskje de kan være fine i en julekrans eller dekorasjon.

14 kommentarer:

Unknown sa...

Hei og god søndag!
Flotte bilder..., er det fra kirkeruiene? Der er det så utrolig flott, har tatt mye bilder der!

Jeg har faktisk et sånn kastanjetre i hagen. Det er veldig dekorativt og har aldeles nydelige blomster om våren!

ha en fortsatt fin søndag!

Mia sa...

Kastanjetre er så flott! Har du plass borde du definitv plante et. Naboen mn hadde et stort flott kastanjetre, men tog ned det til fordel for en bjørk, hørt på maken, bjørkepollen var bedre enn disse nydelige frukter., Kan tenke hun angrer..Nytostet Marronies og vermicellen er en delikatesse, noe jeg savner veldig sen jeg bodde i Schweiz, men that's life.. flotte er dem, til dekorasjoner :)

reSIRIkulert sa...

Kastanjer er nokre nydelege nøtter. Vakre å sjå på, og glatte i handa. Her er det ikkje vanleg med kastanjetre, men mot slutten av veka reiser eg til Oslo, så det kan jo hende eg finn nokre eg òg.
Må du få ein fin start på den nye veka!
Klem, Siri

Hannes hage sa...

Ja, er ikke kastanjer vakre. Jeg synes de ser ut som skinnende skatter der de ligger på bakken. Derfor samler vi hver høst en stor korg full, som står til glede på kjøkkenet. Dessuten bruker yngstemann dem til å regne med, om regnestykkene skulle bli for vanskelig. Da guttene mine var små, var kastajer ett av favorittlekene deres, med fantasien kunne de jo være hva som helst, bil eller sau, like flott uansett.
Ønsker deg en fin søndag.

linsky sa...

Så fine de er!

Janne i Fagerlia sa...

Så vakre bilder. Kastanjenøtter må være utmerket å bruke i dekorasjoner - enig med deg. Så blanke å fine der er - ser nesten nylakkert ut.

Bestemor Drillo sa...

Så vakker farge det var på de nøttene; Flotte trær det der, de er ikke så utbredt på disse kanter;) Passer sikkert godt i dekorasjoner! Ha en fin søndagskveld;))

Tino sa...

Hei
Så flotte bilder. Husker godt vi lagde forskjellige dyr av kastanjer og fyrstikker ;) Og de er som du sier flotte i juledekorasjoner. Eller bare fylle en fin skål med de.
Tror jammen jeg må ut og lete etter kastanjer i morgen.
Ha en fortsatt fin kveld :)

ElinSire sa...

Det kan gjøres så enkelt, det viser du her -og allikevel være så vakkert :)

Artemis Russell sa...

I always love looking at your photos! very inspiring!!...and I think I might try crochet too ;)

Birgitta sa...

Visst är kastanjeträdet fint och det blir så fina frukter på det.
Ha en fortsatt mysig kväll och en skön vecka.
Kram Birgitta

Gry Offernes sa...

Så flotte bilder!! Har aldri tenkt over at kastanjer kan utgjøre noe motiv, men nå må jeg jammen ut og finne meg et tre!!

Tusen takk for koselig hilsen på bloggen min!!

Camilla sa...

kjempefine bilder! HVilken linse bruker du?

cmilla

STRIKKEMOR(O) sa...

Nydelege haustbilder du har tatt!